Cari disini....

Loading...

Friday, 6 December 2013

Siri Terjah Kandang Bersiri 3: Ldg.Infoternak,Syamille Agrofarm dan Highhill Farm

Siri lawatan ke Highhill Farm mengakhiri siri jelajah kami pada kali ini.Sampai pun dah agak petang ke kandang bro Hafiszal di Manjoi,Perak.Tapi sempat jugak pergi ke kandang kambing beliau yang terletak di puncak bukit,adalah dalam 50meter dari rumah.Kira kalau kambing dia mengembek boleh dengarlah dari rumah.Memang best suasana kandang atas bukit ni weh boleh nampak kawasan persekitaran sayup-sayup jer mata memandang.Bro Hafiszal ni muda lagi tapi baru jer mendirikan rumahtangga dan ada kerja sepenuh masa tapi masih sempat mengembala kambing2 nya setiap hari.

Sapa kata tak de tanah tak boleh menternak semi-intensif ada hati semua jadi..ini dibuktikan bro Hafiszal yang gigih menternak kambing dibawah kabel TNB..Tanah bawah kabel ni luas,memang seronok sangatlah kambing meragut bawah kabel ni,makanan mewah giler lah kiranya..

tu dia kawasan meragut dia..
gambar kambing tengah meragut..memang betul2 exercise ni..
ada yang kata kambing xleh jejak Tanah,tapi yang ni beranak terus kat Tanah..hehe
 
sihat2 kambing dia..
kandang sempoi..bilangan kambing semakin bertambah kena besarkan lagilah bro..
 
 
Bro Hafiszal sekarang sedang dalam proses pemindahan kandang ke kawasan baru bagi menampung bilangan kambing yang semakin bertambah dan memudahkan urusan penternakan.Bagi yang berminat untuk menempah kambing untuk akikah dan sembelihan di sekitar Manjoi,Perak dan kawasan yang sewaktu dengannya bolehlah berhubung terus dengan beliau di talian bebas cukai GST 017-5998229.Boleh hubungi 24 jam tapi awek2 silalah hubungi pada waktu siang jelah.Kalau den,Khairi Ketemba Agrofarm dan Aman Man awek2 sila hubungi pada waktu malam yer.hehe..
 
Tamat sudah pengembaraan melawat 3 kandang dalam masa sehari...Insyaallah akan datang abang den akan citer pengalaman mengikuti kursus AI(pemanian berhadas@Artificial Insemnation) lembu di IVM Kluang..
 
 


6 comments:

  1. buahaha terbaik. tahniah hafiszal. dan tahniah juga kepada isal and the geng yang menjadi wartawan buat coverage.

    rasa rasa aku communication kena GST. terlalu lumayan untuk tidak dicukaikan.

    awek awek elok usha usha geng penternak muda ni. muda muda dah jadi usahawan. sok tua nanti dah senang dapat title dato' dato' seri hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..saja ja alwi weh,den dh lwat lbih 21 kndang ni.Boden n Rassuria Agro yg nk prgi tgk sgt ni..awek tu xtau yg pntrnk kmbg skrg rmai dato' ,dh glamer pntrnkan kmbg skrg..:-)

      Delete
  2. Siri ompek bilo pulak, Jang!! Hebat punyer coverage. Teruskan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siri ompek nk mlwt kndg kmbg susu lah..lalah river kono msuk tu.hihi..:-)

      Delete
  3. haha.tuan kandang pn tak update blog,tuan isal dh bg review kandang aku.terima kasih lawat kandang semak lg kelam kabut.tp dah siap dah kandang bru.nnti aku update kn gmbar2.proses buat.lokasi yg lagi tinggi dan mengujakan.terima kasih sgt.tanpa kawan2.pencetus inspirasi sape la aku yg nk g gembala kambing.aku ingt kambing kna duk atas je.kalo lepas.trus je lepas tnggu bg balik sendri.

    ReplyDelete
  4. Nipun dkat 2buln pegi mlwt bru nk update bro hafiszal weh.kira mls jgk nk mnulisler.hehe..den ltak no skali tu bkn apa,sbb ada yg call den duk tnya no.telefon kndg yg den tlis dlm blog ni.ada yg nk beli kmbing n ada yg nk beli susu,yg nk brknalan xde la plak.hihi..jd tlis trusla snang...tp ok dh progress kndg baru tu,kmbg pun chat2..terbaiklerr..

    ReplyDelete