Cari disini....

Loading...

Monday, 13 February 2012

Buat Kandang 2nd Hand..

Salam..blik kmpung kali nih..wa agk letih jgakla..yela slame ni kije dlm aircond pegang pen mmanjang..skali skale pegang cangkul n angkat simen..muntah darah jgk dibuatnye..ahad lps wa plan dgn abg wa@awang utk upgrade kndg lg..kndg saiz 26x16 tmbh lg 20kaki..kos kndg prtme dkt 5ribu je...kayu tiang beli kayu rumah Felda yg xpkai,kayu lntai beli tmbang je yg reject,zink jela baru kot.haha..kali ni wa bajet skitar 3ribu lebih jela..jnji kndang siap n tahan lama..kos msti diminimakan sbyak mgkin..wa bkannye kaya nk beli sume baru n upah org..tp abg wa dh mungkir jnji bleh plak die g lari trading kmbing plak..trpksela wa ajak mamat lombok tlong wa..siapla 3btg tiang paip disi simen..
beli paip 6inci boh simen+batu cket..tahan nih..

turn awang plak wat kije..aku rehat bwh pokok..pnas gler..

kmbing dlpas ikut time kol2pm..kalu awl sgt makin jauh die merewang..


Kmbing boer aku yg bli hr tue..2ekor dh mati,.tp mgkin silap akula beli xcheck betul2..mmg risiko beli anak kmbing cmtula..tp xpe blajar plan2..hehe..

14 comments:

  1. Assalamu'alaikum Wrmbth
    Boh, pelan2 sikit takut terjatuh banyak abih duit. Rasanya tak perlu nak kejar beli kambing banyak2 tu. Kalau tidak akan rasa pengalaman saya dulu. Hehe (xberapa manis). Yang penting cuba cari jalan macam mana nak bagi pusingan modal dan jana pendapatan menggunakan sumber yang ada.

    Dari situ kita belajar untuk seliakan kerja dikandang dan insyaallah bisnes akan mula mampu tampung diri sendiri. Saya pun takpandai mana. Sama2 kita majukan orang islam insyaallah

    UMM BARAQAH RESOURCES
    http://hargakambingboer.blogspot.com
    http://lembukorban2011.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. alwi gota farm tu memang banyak pengalaman. Banyak boleh belajar dari dia. Bile nak ke sana tu? Hehe

    UMM BARAQAH RESOURCES
    http://hargakambingboer.blogspot.com
    http://hargalembukorban2011.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Tula..byk sgt clap nih.kne duk kaji smula laa..kne byk brtnye dgn bro alwi n fairul nih..plan nk ke sana tu ade dh tp kne cri mse btul2 nih...mklumla msih bkerja mkn gaji lg..huhu...

    ReplyDelete
  4. Anak kambing hari tu dah cerai susu belum?

    UMM BARAQAH RESOURCES
    http://hargakambingboer.blogspot.com
    http://hargalembukorban2011.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. dah fairul..yg lain ok dh 2ekor tu je yg problem..silapla pasni nk bela baka kampung jela..

    ReplyDelete
  6. Semua ada pro and cons, kalau nak seronok bela kambing guna baka kampung, tapi dibandar ni orang nak buat kambing golek jadi karkas kambing nak yang banyak daging. Sebagai peniaga dan usahawan saya kena ikut selera pelanggan sikit2. susah nak survive dalam industri ni. Tapi Allah yang tenttukan segalanya. KIta usaha je.

    UMM BARAQAH RESOURCES
    http://kambinghalal.blogspot.com
    http://hargalembukorban2011.blogspot.com
    http://hargakambingboer.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Kambing yang mati tu apa simptom2nya? boleh kongsi? kecacingan ke? atau stress pindah kandang baru. Atau kalah dalam persaingan untuk makanan dan kawasan.

    UMM BARAQAH RESOURCES
    http://kambinghalal.blogspot.com
    http://hargalembukorban2011.blogspot.com
    http://hargakambingboer.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Bro Fairul..kmbing tu mngalami simptom2 kemurungan yg ekstrim..slalu mgasingkn diri..dh suntik ubat cacing tp still xde perubahan..kesilapan memilih kmbing smase belian di kndang asal rasenye punca utama..mgkin dsana xdberi pnjagaan sepenuhnye..ade sekor tu mngalami Beguk di leher..tp bile dsuntik ubat cacing dah surut..last sekali aku suntik sume skali dgn ubat cacing..huhu

    ReplyDelete
  9. Beguk tu tanda kecacingan teruk. Alhamdulilah sempat selamatkan. Saya tak pandai, lebih kurang macam ko je. Banyak nak kena belajar. Cuma ilmu bahagian pelanggan dan internet tu mungkin ada sikit2

    UMM BARAQAH RESOURCES
    http://kambinghalal.blogspot.com
    http://hargalembukorban2011.blogspot.com
    http://hargakambingboer.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Assalamu'alaikum Wrmbth, Meh cuba petua ni. Bagi kambing makan bawang putih. Satu kaedah penyahcacingan menggunakan cara semulajadi. Wallahu'alam saya pun belum berkesempatan cuba. Kalau ikut cikgu alwigoatfarm, semakin kita guna ubat-ubatan lebih tinggi daya tahan cacing dan parasit pada ubat. last2 tak jalan. Cara semulajadi. Aku rujuk artikel bawah ni di http://kambing-wangi.blogspot.com/

    NATURAL DEWORMING
    Several of the dewormer plants mentioned below may cause side effects in animals. The most powerful natural dewormers are often potential poisons. It is therefore important to follow the indicated dosages. A way to avoid side effects is to administer these plants in the form of homeopathic preparations. The advantage of homeopathic remedies is that they do not require a fasting period beforehand and laxative diet after the treatment

    1) Garlic

    Garlic is a common plant dewormer that is easy to find. It is known to be active against, among others, Ascaris, Enterobius and, of particular interest for ruminants, against lungworm in general. It must be used, however, as prevention (prophylaxis) rather than as treatment or with other products. In fact, garlic does not prevent the production of eggs but prevents the eggs of certain parasites from developing into larvae. Garlic is incorporated into certain commercial homeopathic or allopathic dewormers, but always with other plant-derived substances. The numerous therapeutic properties of garlic come mainly from its high sulphur content.

    Garlic can be administered in several ways:

    Fresh : Fresh minced garlic proved to be clearly more efficient than garlic extracts for controlling internal parasites. Using fresh garlic is ideal although not necessarily the most practical on a day-to-day basis. The leaves and bulbs may also be used. If the animals do not want to eat the leaves whole, they may be cut into small pieces, mixed with molasses and bran, and shaped into small balls. The bulbs may be grated and mashed with molasses or honey and flour. Garlic may also be planted directly in the pastures in such way that the animals have access to it as needed.
    Powder : The most practical way to administer garlic is undoubtedly to add powdered garlic to animal feed. Powdered garlic can be bought at a reasonable cost in bulk from major food manufacturers.
    Pills : This is a method that is useful only for very small herds. Two or three pills of four grains is the required daily dosage for one sheep.
    Juice : British herbalist suggested using garlic juice or garlic milk as a dewormer. Garlic milk is made by boiling bulbs mashed in milk. Some researchers recommend, however, not boiling garlic as this reduces its effectiveness against parasite eggs and larvae.
    Mother tincture : Garlic mother tincture is given in dosages of 20 drops/day/10 kg of live weight.

    In the case of dairy animals, it is preferable to feed them garlic during or immediately after milking so that the milk does not pick up the taste.

    UMM BARAQAH RESOURCES
    http://kambinghalal.blogspot.com
    http://hargalembukorban2011.blogspot.com
    http://hargakambingboer.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alwigoatfarm : Aku setuju penggunaan bawang putih sebagai SEBAHAGIAN natural dewormer, dalam bentuk serbuk kering. Sebab aku tengah buat sekarang ni (eksperimen 10 ekor). Memang cantik tip top kambing dibuatnya. Tiada tanda tanda kecacingan, selsema pun takde, TIADA risiko resistance. Satu je masalah, rasanya tak sedap! Kambing aku ambil masa nak belajar. Jantan ambil masa seminggu je nak biasakan, yang betina sebulan lebih baru nak makan sampai habih.

      Delete
    2. Assalamu'alaikum Wrmbth, Macam mana nak tukarkan bawang putih jadis Serbuk. campur dengan gula merah bos. Hehe. Menjilat2 cari kita nanti

      UMM BARAQAH RESOURCES
      http://kambinghalal.blogspot.com
      http://hargalembukorban2011.blogspot.com
      http://hargakambingboer.blogspot.com
      http://what-is-aqiqah.blogspot.com

      Delete
  11. Tq bro fairul atas info yg dberi..slame ni dok gune bwg putih utk mrwat kurap..bwg putih+myk msak trpkai dlumur kt kurap..mmg mnjadi.haha..lpas bleh praktikkn pnggunaan grlic utk mncegah khadiran cacing...good info..tq bro...

    ReplyDelete
  12. Itu info baru tu. MInyak masak campur bawang putih untuk kurap kambing. Yang saya pernah buat, belerang kuning aka sulfur + minyak tanah lumurkan pada badan kambing. Alhamdulillah baik. Tapi menggelupur kambing tu sebab panas satu badan. kesian juga tengok tapi nak bagi baikkan.

    Lagi satu petua, kalau kambing kena ORF, mcm kutil kat mulut sapu dengan garam atau minyak masak hari hari. Insyaallah baik. Tapi hati2 sebab orf boleh jangkit dengan manusia

    UMM BARAQAH RESOURCES
    http://kambinghalal.blogspot.com
    http://hargalembukorban2011.blogspot.com
    http://hargakambingboer.blogspot.com

    ReplyDelete