Cari disini....

Loading...

Tuesday, 15 May 2012

Kelahiran Biri2 Kampung ke-2

Mggu lepas blik Keratong dr Siam..perghh dkat 9jam gak perjlanan mmandu kereta syarikat..dsbbkan plat kereta siam so slamberr jela redah 170km/jam kalu kne tahan kenela saman kalu speedtrap mmg slamat la jwbnye.haha.

ALhamdulillah kepulangan aku disambut dengan kelahiran ke-2 biri-biri yang aku baru beli bulan 4 sebanyak 7ekor.Disebabkan pagi tu ada misi khas untuk suntik Tetramycin LA dekat kambing2 aku yang kena Pink-eye.Actually aku minta nasihat JPV dan Alwi untuk ubat yang berkesan bagi mengatasi penyakit Pink-eye nih.Alwi menyarankan penggunaan Tetramycin LA tp bila aku tanya JPV kata Tetramycin ni merbahaya pada kambing.Ada side effect apa aku xtahula pulak.Tetapi disebabkan JPV ni tiadala membela kambing secara praktikalnya maka lebih bersesuaian aku menggunakan nasihat penternak yang dah 7tahun menternak. Alhamdulillah ada tanda-tanda pemulihan pada kambing-kambing aku tu.

Tapi yang menghairankan aku adalah kambing Boer aku xkena la pulak penyakit mata nih..semua yang kena adalah kambing kampung dan kacukan kampung.Mungkin Boer ni dah resilience dan resistance pada penyakit mata nih.Jadi tugas pagi tu adalah inject Tetramycin LA yg dibeli melalui Pos dengan Lazuli Sdn.Bhd..1ml untuk 10kg berat.

Petangnya barula ditimbang anak biri-biri tue.beratnya 3.0kg dan sihat walafiat.Si Putih@anak biri kelahiran pertama aku sekarang dah berusia 38hari dan berat 5.5kg.Aku dapati pertumbuhan biri-biri ni lebih cepat berbanding kambing.Mungkin sebab itula tempoh cukup umur Aqiqah setahun lebih.Bermakna lebih cepat persalinan gigi tu berlaku.Biri-biri ni xbanyak meragam dan senang dijaga.Suka bergerak secara berkumpulan sekaligus memudahkan urusan melepas ragut.Kalau perut dah overload masing-masing akan pulang sendiri ke kandang.memang berganda-ganda senang berbanding kambing.hehe..

bersama ibunye..
memang kuat mkan biri-biri nih..kene bela scra lepas ragut baru ok..


Kat Thailand adela aku nmpak kambing seekor dua.Tapi disini guna sistem ternakan kecil-kecilan kandang pun xada rasanya.Memang style lepas sepanjang masa.Bagusnya kat sini jarang ada kecurian berlaku.Maklumla masing-masing ada pistol dan senapang.Xberbalui rasanya kena tembak pasal curi kambing.huhu..

14 comments:

  1. Cantik biri biri tu, dah jumpa pejantan barbados?

    ReplyDelete
  2. Boer aku dulu pun susah nak dapat sakit mata. Sakit mata ni terjadi biasanya bila ada kambing baru masuk. Asal masuk je kandang kita, ada yang sakit mata. Kadang2 yang baru masuk takde apa apa tapi yang dah lama pula jadi sakit matanya.

    ReplyDelete
  3. perghh..bila tuan guru kata cntik rse bangga la plak.haha..pejantan cdg nk beli Pak Bakar punya tp xde yg ckup umur utk pejntan lg.tnggu jelaa..dh order Barbados 20ekor untuk letak kt kndg baru nnti..pyh nk cari baka biri2 nih.mmg msuk wanted list penternak skrg..nsib2 je dpt tue..hehe

    ptutlaa..mgkin Boer tula yg mmbwa virus Pink-eye ni rasenye..tnggl 5ekor je lg.9ekor dh arwah...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye tuan alwi..bljr dr pnglman.InsyaAllah jd pngjaran berguna dlm bidang penternakan kambing nih..hehe

      Delete
    2. adoi...ketor lutut awok dgr msalah boer nie nmpknye kne tukor plan ler,,,plan your blood is the best..

      Delete
    3. ade Pro n Kontra nye bro anuar..baiknya aku bleh bljr mngnai pnyakit kmbing lbih cpat sbb Boer ni mdh kne srang pnyakit brbndg kmpung.dr zero knowledge skunk dh tau rwatan n pncghan utk pnyakit2.ape yg bleh n xbley..xbgusnya aku rugi jela.hahaha..

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. Wuihh, itu private n confidential tu. AKu dah ada keluarga, xleh kerja gila2 lg macam dulu. Kira ko ikut jejak aku la ni ya. Hehe.. Kumpul duit kawen bai, insyaallah ada lah rezeki lain Allah swt bagi. Tapi sebelum dtg rezeki datang ujian.

      Delete
    7. alamak P&C ke Fairul..sorryla dh trbocor rhsia anda..haha..
      InsyaAllah bro..kawen mmg ade dlm agenda 10years plan aku.hehe..mybe blik siam ni aku kawenlaa..3tahun lg.xlame dh tu..:-)

      Delete
    8. This comment has been removed by the author.

      Delete