Cari disini....

Loading...

Friday, 8 June 2012

Jualan Akikah Kali Pertama..

Minggu lepas Alhamdulillah di beri kesempatan untuk pulang ke kampung.Baru 2 kali balik dah rasa perjalanan yang ditempuh terlalu singkat sedangkan kalau ikut meter dekat 1800km pergi balik dan masa dekat 8-10 jam perjalanan.Mungkin selepas ini kena ikut cadangan Prof.Alwi untuk pakai Lamborghini Gallardo macam C.Ronaldo pakai.Itu kalau Petronas aku punya boleh la,ini nak beli minyak di stesen minyak Malaysia pun kena cover line.kena ambil pam yang hujung,jauh dari kaunter supaya diorang tak nampak no.plat siam kereta aku.kalau tak jawabnya kena beli minyak RON 97 mahal tu RM2.90,RON95 baru RM1.80 dekat Rm1 jugak lari tue.haha..tapi kat Siam lagi parok RM4.40 seliter.bab-bab minyak ni mungkin Fairul boleh jelaskan..hehe

Balik ni juga Awang beritahu ada orang nak beli Pejantan Jamna tua yang aku beli itu hari.Ingatkan nak buat baka tapi dah monopause.Kena jual la rolling modal untuk beli pejantan lain.Berat timbangan dalam 53kg tapi kira 50kg x Rm18 dalam RM900 jela harga.Aku beli hari tu Pejantan Jamna,ibu n anak(4 bulan) dalam RM1200.Kira balik modal jela.Aku pulak tak ada hari sembelih tu sebab gi kenduri kahwin sepupu di Jengka 4.So macam biasa Awang kena tinggal untuk urusan sembelihan.hehe..ingat nak gi beli Pejantan Wak Beron esoknya tapi beliau pulak sibuk ke lain.So aku serahkan pada Awangla untuk belian Pejantan baru.

Memandangkan funder-funder(adik beradik) semua balik cuti sekolah ni(semua cikgu).Maka diorang teruja melihat biri-biri yang aku beli bulan April dah ada 3 ekor anak.Kelahiran ke-3 pada 21/5/2012 dan semua sihat-sihat.Aku biasala balik mesti timbang anak-anak kambing tu.Pertambahan berat badan biri-biri ni memang amat memberangsangkan,sumber makanan pelepah sawit sahaja dan lepas ragut di ladang.Si Putih 55hari berat 8.0kg,Pol(21 hari) berat 4.5kg dan Pot(12 hari) berat  3.0kg.Semuanya jantan pula tue.hehe...Jadi tinggal seekor lagi ibu biri yang akan melahirkan anak.Harap-harap betina la pulak..

bab melapah serah pada Awang The Butcher
selesai melapah..
Putih(tengah),Pol(kanan) dan Pot(kiri)..


Tapak kandang baru masih seperti dulu la.belum ada apa-apa progress lagi.Awang kata tunggu tapak tu keras sikit baru boleh sambung kerja memasang tiang konkrit.Barang-barang dah beli sikit-sikit.Xsabar menunggu kandang baru dan biri-biri Barbados yang bakal jadi penghuni nya.Selepas ini projek lain akan menyusul.Projek ladang sawit n projek penternakan ayam.Projel ladang sawit tiada masalah dilaksanakan cuma projek ternakan ayam akan mengambil masa untuk dilaksanakan.Kena belajar selok belok penternakan ayam dulu.Memang nampak laju Tuan Fairul tapi itu long-term planning..hehe..





















9 comments:

  1. kalau betina ada menopause, jantan plak andropause.

    pegi balik 1800km? mak aihh kalau 7 kali ulang alik ko dah boleh keliling bumi. Kalau rajin buat 200 kali, dah boleh sampai ke bulan hahaha. Memang kaya raya syarikat minyak dibuatnya.

    Soalan untuk fairul, petronas takdak cadangan ka nak teroka 'shale gas'?

    Baguslah ko punya usaha bebiri nampak cantik. Semoga berkembang lagi usaha ko. Sama juga dengan mr fairul kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. andropause utk jntan ek..baru hari ni tau.haha..mudah-mudahan beroleh kejayaan la sahabat2 skalian,dunia n akhirat..

      Byak lg kne blajar dgn Prof.Alwi..bebiri mudah djaga Prof.tp pntrnakan kmbing ttp dteruskan cuma skrg dlm proses pembiakbakaan.hehe..ibu kmpung aku kecik sgt nk dkacukkan dengan baka besar..so cri Pejantan sderhana dulu..anak tu bru bleh kacuk dgn yg besar ckit.hehe..

      Delete
  2. By the way, senyap je si anuar boergenvilla ni? Awatnya? Pindah alamat blog ka?

    ReplyDelete
  3. Tahniah atas jualan pertama, tu yang buat semangat nak terus bela kambing, dapat rm rm rm hehe

    ReplyDelete
  4. si anuar tu xtahula..xbrape chat lg dia tue.die bt sistem sewa ternak dgn MTZ.so blum spenuhnye die jage kmbing tu.tnggula die chat nnti..mau hari2 die update blog.haha..

    tula..tp sbb bukn hasil trnakan sndiri so xbrape teruja sgt la prof.alwi..ni kire trading la beli kt org n jual.hehe..lg setahun blehla jual anak2 kmbing jantan tue..tp biri2 dulu yg kena jual.kambing lmbt cket..hehe

    ReplyDelete
  5. Gallardo lagi comel lote daripada murcielago. Yang tak bestnya kereta macam ni memang hantu minyak. Kalo duduk siam, minyaknya rm4.40 seliter, memang mampuih dibuatnya.

    Kos hidup kat thailand tinggi atau lebih rendah dr malaysia?
    Kalo lebih rendah pelik juga pasal harga minyaknya tinggi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn kate mnyak je..nk beli side mirror die pun xlpas alwi oi.haha..kos hdup di cni rndah cket dr malaysia..sbb ape mnyak die tnggi sbb die bkan ngara pngeluar minyak..die xde subsidi mnyak.mnyak ikut hrga psaran dunia..skrg hrga mnyak dunia trun so die pun trunlaa..

      cme kt cni xde tol..hrge knderaan pun murah brbndg malaysia(Malaysia Cukai Import 300%)..kt cni murah dlm RM30,000 brbndg mlaysia..kire bleh dpt kete Kancil sebijik laa..haha..

      Delete
    2. wah bro 3 serangkai di atas merindui aku ya...ahaha
      wah bro dah buat trading ye..jeng3 heee

      mcm mne nk tahu dah monopause?guna kaedah ape? permanian berhadas 2 mcm mne?

      banyaknya project nak run tu..gud luck bro..!

      Delete
  6. aku beli kmbg tu nk bt baka..tp dh andropause(mati pucuk utk jantan)..jd jual jela.best jgk trading ni ye.hehe..

    nk sahkn dh andropause sng je bro anuar.kalu yg btina dh mnyerah diri die xresponse2 andropause la tue.hukumnye smbelih@jual jela.haha..bile pulak ade tjuk prmnian brhadas nih.Prmnian Brhdas(Artificial Imsennation@AI) tu proses benih jantan(semen) dmasukkn dlm betina mlalui kaedah manual.tp biasa utk lembu laa..untk kmbing pkai Pejantan pun ok dah..

    ReplyDelete