Cari disini....

Loading...

Friday, 7 February 2014

Basuh kandang 2 tahun sekali...

Assalamualaikum sahabat sekalian,lama den tak update blog ni. Bukan apa,takde apa sangat nak cerita pasal keadaan ternakan di kandang. Tapi sebab sekarang ramai sahabat penternak yang aktif update blog macam LalahriverGoatfarm, Alwigoatfarm, House of Goats, Kambing TokBa, Nurternak, ProjekKambing Muda dll jadi makin banyaklah informasi dan ilmu yang dapat dikongsi bersama. Penternak yang baru yang menceburi bidang perkambingan silalah baca dan khatamkan blog2 sahabat2 den tu. Insyaallah tak payah pergi kursus pun tak pe dah,hehe..

Minggu lepas bersempena dengan cuti Tahun Baru Cina,sempatlah den membasuh kandang den yang tak pernah dicuci,sapu2 tu biaselah tupun den rasa sebulan sekali agaknya.Rasa teruja pulak nak mencuci kandang ni disebabkan dapat buat pertama kalinya guna mesin pam air+water jet yang den beli dengan harga RM850 kalu tak salah,tak ingat sebab beli mesin tu pada bulan January 2013 kira genap usia setahun mesin tu dibeli haram den tak pernah guna.Alhamdulillah dengan 50kali henjut barulah hidup mesin tu..nak tercabut jugak lengan yang sasa ni..

nilah mesin dia,6.5 HP..mantop..

Seronok rupanya cuci kandang pakai water jet ni, terleka den dibuatnya sampai tak sedar air perigi dah tinggal paras lutut. Tu baru cuci kandang biri-biri,kandang kambing belum lagi nampak gaya kena KIV dululah cuci kandang kambing,sabor yolah kambing yer.Next time kita mandi manda..cuci pakai water jet ni risiko terpalit taik tinggi sikitlah..habis rambut n muka bertempek dengan taik weh..kira natural facial treatment lah ni..
Adik den,Idi tekun mencuci..
Turn Awang pulak mandikan biri dengan bancuhan air ubat..

Lepas cuci semua kawasan kandang,den sembur pulak dengan bancuhan air ubat (ubat apa tak tahu) tapi pada label ada tulis basmi kuman,kulat,virus dll.Ubat ni JPV bagi 5 Liter sebotol,den ada beli Malathion tapi time nak guna tak jumpa pulak cari..nasib baiklah ada ubat JPV ni..lupa pulak nak amik nama dia n gambar..

ada lebih bancuhan ubat tu siram sikit kat kandang kambing..hehe


11 comments:

  1. Kok camni bolehlah berkelah dalam kandang...borak-borak dengan kambing!! Mmmbbekkk!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kmbg pun dh boring tgk muke tuan dia..haha

      Delete
  2. basuh kandang dua tahun sekali takpe..jangan basuh kambing dua kali sehari udah le..hehehe..
    sekali sekala lawak takpe.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..ade jgk tu yg bsuh kmbg 2kali shari tu,kmbg pet lah kot..

      Delete
  3. Nampak ada kotak garam KNZ dalam gambar kat atas tu. Tuan isal beli kat mana tu?..kat kelantan ni susah lah.takde supplier.merata dah saya cari.saya pun nak try garam brand tu. Minta tolong kalau boleh share. Thank u.

    ReplyDelete
    Replies
    1. den beli kat area Bahau,N9 ni..lbih kurg 45minit dr kmpg den..hrga RM35 10kg..mmg pyah cket nk cri supplier garam jnis KNZ ni..

      Delete
  4. Bleh bagi contact number supplier tak.mana tau kalau saya on the way ke JB melawat isteri boleh beli nanti.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiseh..xprasan plak prtnyaan bro ECH ni..den boli kek Bahau,N9 ado kdai India kt ctu..no.phone xamik plak..nnti den tnyo..

      Delete
  5. Hampir setiap hari baca blog usahawan kambing, jenis dan cara2 bela kambing.. tk pnh2 jumpa pasal cuci kandang

    Tq bro.. hehe.. idea yg terbaik mandikan kambing. Sembur ngan ubat ap nama ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus tu..mnimba ilmu dr otai2 pntrnak kmbing lain.den ni kelas2 amatur lg bro.hehe..cuci kndang ni brgntung pd pntrnak.kalu tgk kmbg ada mslah dsbabkn jngkitan bakteria dan parasit dll blehla cuci kndang.kalu buat brjdual stahun skali pun bgus..trpulanglah..

      ubat yg den guna ni JPV bg bro,xda nma cma pkai kod pnjg plak tu..tu yg den xingt.hehe..tp apa2 ubat anti bakteria dan parasit dll bleh pakai mcm Malathion,Lindores,Armitraz..

      menternak jgak ka bro..kt mana tu..

      Delete
  6. Ternak kt sabah monitor dr johor. Hikhik.. bro cuci awal pagi petang kambing dh boleh masuk kandang ke.. kuat bau malathion tu. Tkut mati plak kambing2

    ReplyDelete