Cari disini....

Loading...

Tuesday, 3 March 2015

Siri Terjah Kandang-Ladang Hariz Kaprima Hulu Seladang,Setiu,Terengganu

Mood menulis datang kembali..sementara semangat masih membara ni tulis dululah. Awal Februari den berkesempatan melawat kandang Bro Hariz di Kampung Buluh (nama lama Bandar Permaisuri) bersama dengan tokey Oblong Sempoii Pak Usop. Den pernah bekerja di Kilang Getah Felda Chalok Barat,Setiu selama 3 tahun tapi kilang tu dah pun ditutup pada hujung 2014 atas faktor kekurangan bahan mentah iaitu sekerap. Hampir semua kawasan Felda yang dulunya menanam Getah telah bertukar kepada tanaman Sawit selepas program Tanam Semula. Itu kilang pertama den bekerja jadi banyak kenangan pahit manis sepanjang tempoh perkhidmatan.

Lawatan kami di sertai sekali dengan Bro Megat Imran owner blog House Of Goats, adiknya Bro Ilham dan pekerja kesayangan Ali. Kagum juga dengan Bro Imran dan Bro Hariz sebab kedua2 lulusan universiti luar negara sorang US sorang UK. Bukan calang2 orang ni, tapi memilih menjadi penternak kambing secara sepenuh masa di samping perniagaan lain. Kira bukan sebarang orang penternak kambing zaman sekarang, semua berpendidikan tinggi habaq ang..

Berbalik kepada kandang Hariz, merupakan antara kandang projek KAPRIMA yang masih bertahan, satu lagi mungkin Kembar Teguh tapi tak pastilah berapa jumlah ternakan terkini. Di kandang Hariz baka ternakan dari baka Jamnapari difahamkan syarat utama projek KAPRIMA diwajibkan membela baka Jamnapari tapi tahun lepas syarat itu telah ditarik balik. Jadi suka hati lah nak bela baka apa buat masa sekarang. Jumlah ternakan semasa sekitar 450 ekor dengan sistem intensif. Makanan dirumus sendiri trdiri daripada campuran PKC+kulit kacang hitam+rice bran+silaj hampas soya. Mineral tambahan juga digunakan bagi melengkapkan keperluan nutrien dan mineral kambing-kambing ni.
Mineralnya Calcium Carbonate,Copper Sulphate,Bestmint,Garam Iodate,Soda Bicarbonate..tudiaa macam nak buat bom..memang tahap advance dah ni..

Operasi utama untuk tujuan pembakaan disamping pedaging dan susu. Susu kambing Jamnapari ni kandungan lemak tinngi sikit dari Saanen jadi rasa dia lebih enak berkrim. Hasil susu sekitar 20 liter sehari lepaslah buat menampung kos pekerja. Luas kawasan ladang sekitar 50 ekar dan pemandangan dikwasan ini sangatlah cantik dan mendamaikan jiwa..kira boleh buat agrotourism jugak ni..

pintu gate utama...
ada 6 bijik rasanya kandang saiz ni..
cantik pemandangan dari kandang..
Induk Jamnapari sepesen je kaler..
dara dan induk..
mineral formulasi sendiri..kaler biruuu...
Tokey hat kiri sekali..


Terima kasih diucapkan kepada Bro Hariz atas kesudian menerima lawatan geng2 kami..banyak yang dapat dipelajari dari lawatan ni..sapa2 kat Terengganu nak merasa susu kambing dan berhajat membeli kambing boleh hubungi Bro Hariz-017 9033144. Nananana..Ganu kiterrr...

11 comments:

  1. Syabas dan terus maju,Bro!! (Es Emdi)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Pak Es..perut dah maju ke depan ni..haha

      Delete
  2. Mana gambar babi isal weih?demo tak tangkap ke gambar babi hari tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtangkaplaa...nnti kno samak nset.555...

      Delete
  3. Replies
    1. luas xsmpi sbrg golok lg mcm org tuu...hihi

      Delete
  4. Assalamualaikum, En nk tnya tmpat En ade ambik bdk prtikat x??

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum, En nk tnya tmpat En ade ambik bdk prtikat x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..kat Setiu ni ka?boleh contact nombor seperti yang tertera..tq

      Delete