Cari disini....

Loading...

Friday, 22 January 2016

Sawatdee Pii Mai Krub...

Assalamualaikum dan salam sejahtera..selamat tahun baru masihi diucapkan buat sahabat2..kena post jugak lah sempena tahun baru ni..Tahun 2015 berakhir sudah..awal 2016 ni dikejutkan lagi dengan penurunan harga minyak dunia.Hari ni USD26/barrel memang gila betul kejatuhan harga minyak ni..jangan sampai cecah USD7 macam tahun 1986 sudahlah..syarikat gergasi minyak Negara PETRONAS pun dah terasa bahang kejatuhan harga ni sampai kena potong bajet dan kurangkan kos..harap sahabat2 yang terasa tempiasnya dapat bertahan..


Zaman gawat macam ni, bagi yang ada komitmen tetap macam ansuran rumah,kereta,hutang bank memang kena beringatlah..banyakkan menabung untuk saat kecemasan.Den rumah tak beli lagi,kereta ada 2 Ford Ranger dan Hilux tapi Ford Ranger habis bayar dah bulan ni n Hilux beli cash.Pinjaman Bank langsung tak ada..cuma hutangPTPTN ja duk bayar bulan2..pernah hari tu nak apply kad kredit pun tak lepas..CIMB n Maybank dua2 reject application den.Haree betul..ingatkan sangkut kat mana2 siap gi Bank Negara semak CCRIS,tapi rupanya sebab tak pernah ada loan history jadi Bank tak yakin..macam ni pun ada rupanya..tak kan beli rumah kena pakai cash nanti..haruu sungguh...tapi kalau boleh nak hidup bebas hutang..baru tenang rasanya hidup ni..


Sekarang musim panas di Keratong, hasil sawit pun berkurangan mungkin kesan El-Nino agaknya..nak tak nak kena lah sedia kan makanan tambahan buat ternakan di kandang.Di samping meragut den ada bagi pelepah sawit,hampas soya,dedak, dan POME aka taik minyak tapi tak tetap lah bergantung pada keadaan..update gambar ternakan sikit...








ingat nak menambah induk lembu lagi..harga boleh tahan sekarang ni..memang box-office harga lembu sekarang..kihkih

2 comments:

  1. Waalaikumussalam...semoga berjaya dengan ternakan kambing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sis..mnternak jugak ka..

      Delete