Cari disini....

Loading...

Tuesday, 3 April 2012

Belian Lembu Kurus 7 ekor

Alhamdulillah..mnggu lepas Awang call bgtau ade lembu nk jual 7ekor lump-sum RM4500..mmandangkn poket tngah tebal(bru dpt bonus tuan2,hehe)..aku pun amekla jela tp share dgn abg aku sorg lg..Pokyeh..aku 4ekor pokyeh 3ekor..ok dah tue..ibu 3ekor,anak 3ekor,jaras sekor..bg2 la same adil n saksama..Awang sperti biase sbgai Tukang Pawah.brtmbah lg la tugasan harian die.jage lembu,kambing,buat kandang kmbing,loading buah sawit dll..

lembu pun smakin membiak dah skrg..adela dlam 50ekor tp share adik beradiklaa.kambing pun cmtu jgak..share adik bradik,aku pau abg2 aku cket2 senang keje satu keluarge nih"sharing is caring" kate org putih.hehe..InsyaAllah mggu depan aku plan nk g daftarkan perniagaan aku nih.spya senang nk buat ape2 bisnes lanjutan n takut org amek name asal yg aku slalu gune Keratong Agrofarm..aku nak patenkn tuh..huhu

btw,,lembu 7ekor yg aku beli sume kurus2 sbb bilangan lembu mengatasi keluasan tanah.so tuan die trpkse let go cket2 kalu x org kmpung bising pulak.rosak tanah nnti kalu lembu duk main tempat yg same..lembu die pulak bnyak dkat 150ekor so dptla pluang beli cket2..ade duit beli pastu rilek dlu kumpul lg..

kurus nmpk tulang2 tu..buek sup pon sodappp..
dedak xsmpt beli lg..mknla dlu apo yg ado..yg coklat hitam tu nk branak dah..


lembu nih kne kuarantin dlu utk pulihkn die blik..dh gemuk n sihat brula bleh lepas mragut ikut geng2 lain..itula untungmye bela lembu dlm ldg sawit,jage jgn smpai msuk kwsn rumah n jalan je.yg lain2 pndai2 la kau lombu eh..
lembu2 nih kenal Tuan die yg ni jela..yg len jrg nmpk muke.hehe


Dengan harga timbang hidup skitar RM 9.00 per kilo skrg nih mmg masyukk jgakla..bkalan dr Thailand mmg smakin kurg dsbbkn musim banjir tahun lepas.aku tgh prtimbangkn utk bt Feedlot tp nk kne study dlu selok beloknye..biar pnuh ilmu di dada brula boleh bkak lngkah.kalu x mau jatuh trjelepuk.huhu..
lembu jinak ipan..bdak ni mg xknal istilah 'takut'..haha






6 comments:

  1. Assalamu'alaikum Wrmbth, Pak cik Kayo ni. Hehe. Zakat jangan lupa kita bayo kan tuan. Zakat pendapatan, zakat wang simpanan dan khusus untuk kita pula zakat penternakan Baru berkat dan berlipat2 ganda kejayaan

    UMM BARAQAH RESOURCES

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam sdr.Fairul..sbaye rupenye kite ni yerr.haha..insyaAllah zakat xpernah lupe.dr byar cukai pendapatan baik byar zakat lebih,ye x..tp aku lbih suke bagi sndiri zakat tu brbanding byar kat Pusat Zakat Negeri..bukan ape,lebih yakin zakat kite tu sampai pada yg benar2 memerlukan..lgpun kalu tgok berite skrg byak sgt penyalahgunaan zakat oleh pihak yg dipertanggungjawabkan..puak2 ni mmg xtakut kat Allah s.w.t..

    zakat ternakan rasenye belum capai nisabnye lg tuan.hehe..lembu n kambing tu sume share adik beradik,bkan milik seorg je.tp kalu rezki lebih tu insyaAllah..aku akan tunaikan kewajipan trsebut..

    Jgan lupe update lawatan ke kndang Alwigoatfarm..

    ReplyDelete
  3. Rupanya dah biasa bela lembu, baik baik. Aku tak tahu apa bende pasal lembu ni. Takut dengan saiznya pun ye.

    Lembu kampung boleh panjat bukit turun bukit. Kena lembu omputih yang besar besar tu, habih patah kaki tak reti turun naik bukit. Naya bela lembu besar besar ni, sama gak macam bela kambing besar besar. High input.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lembu ni mainan dr kecik lg tuan..dlu byak jgak tp bile sawit kne replanting,jual laa..kbtulan mse tu aku nk msuk UPM thun 2003..byk jgak bapak aku jual buat byar yuran.hehe.yela hsil swit dh xde.hrge plak xsame mcm skrg dkt rm500-600 setan..dlu murah je..time cuti je ikut bapak g ldang kutip buah lerai sawit,tgok lembu..

      aii..anak kmpung cmnilaa.dh biase.anak bndar yg duk kmpung tu yg kne respek tue.haha..bkan snang woo..

      Delete
    2. Janji rezeki halal tuan tuan. Berapa lama kat thailand tu. Hati2 jaga mata di sana tuan. Nanti kahwin orang sana.

      UMM BARAQAH RESOURCES
      http://kambinghalal.blogspot.com

      Delete
    3. haha..halalan toiyyiban..tu xbrani jminla fairul..mklumla org bujang.lbeh baik kawen kalu itu yg trbaik..haha

      Delete