Cari disini....

Loading...

Monday, 16 April 2012

Siri Terjah Kandang: Kndg.Tuan Guru Alwi,Bidor,Perak

Selamat petang tuan2..sabtu lepas akhirnye trcpai la impian aku utk mlwat kndg Alwigoatfarm di Kg.Baru Bikam,Bidor,Perak.asalnye adela 4org kontinjen dr Keratong utk mlwat kndg alwi nih.tp dsbbkn prkra yg xdpt dielakkn maka tnggal la aku n awang je yg dberikn pluang utk mlwat kndg beliau..wpun prjlnn sjauh 500km prgi n blik n lbey kurg 10jam gakla mse utk drive..smpaile jua kmi ke kndang otai merangkap guru kmbing aku..Alwigoatfarm..

utk mkluman Alwi dh 7tahun involve dlm indstri pmbiakan kambing brmula dgn 13ekor kmbing kmpung yg sakit2(ayat dlm bog bliau nih)..akhirnye mnjd 322 ekor kmbing kmpung pelbgai kcukan..yg pnting ade drah kmpung kate bliau.barula tahap imuniti n kelasakan dr darah kmpung tu ade..sistem trnakan yg dgunekn scra sistem semi intensif,mmg brkesan bg mngurgkn kos mkanan..dedak jg dgunekn tp jarang-jrang..

n brtmbh2 lah kagumnye aku stlah mlihat rumah bliau yg ddirikn dlm kwsn kndang..perghh mmg aroma terapi cap kmbing laa..trdpt 2kndg yg mne 1 adlh kndg asal(lama) yg mnempatkn kmbing jantan umur 4bln ke atas brukurn dlm 40x25 mgkin(sorry kalu slh ye)..n kndg utama yg mnemptkn skitar 300 ekor betine n anak2nye n pejantan induk..saiz kndg nih mmg bsar skitar 80x60 n ade tmbhan kndg d buat skitar 80x60 gak rsenye..so mmg mega size laa ssuai dgn jumlah kmbing beliau..

dari kiri..rumah alwi,kndg utama,kndg lame..n Diego si kuda@mesin rumput..

anak jntan umur 4-5 bulan..bru crai susu..mak aii..apsal akunye xmcm nih..
jntan umur 6-9 bulan..perghh..mantopsss..

tgok pejantan die pun aku dh kagum..blum tgok yg betina lg.mmandgkn kmbg betina dllpaskkn mragut skitar kol 8-9 pagi so aku knela tnggu diorg blik meragut dlu dlm kol 2-3ptg..yg nila bro Fairul miss hr tu.haha..tp mmg bestla tgok kmbing2 ni blik brjmaah bramai2.. anak2 kmbing xdlepas skali dgn ibu..tp dberi mknan brupa daun2 liar..mmg brselera kmbing2 tu mkan..
tu dia brebut mkn..atas,tepi bawah pun ade yg mnyelit..ganas2 ank2 alwi nih..
awang sbuk brntyekn soaln..alwi mnjwb dgn snyuman..haha

nmpk otot kaki kmbing btine blah kiri tu..perghh..itu hsil hr2 mragut..mmg chat..
trase kpuasan brdiri dtgh ratusn ekor kmbing..


tqvm ducpkn kpd bro alwi yg xkdekut ilmu mncritekn selok belok dunia prkambingan kpd kami brdua..doakn kami brjya sperti anda.InsyaAllah..smuge dpermudahkn jalan olehNya..aminnn..




9 comments:

  1. Assalamu'alaikum Wrmbth,
    Wah, dah sampai rakan sekelasku ke universiti kambing cawangan perak ya. Hehe, memang anjakan paradigma lah tengok segala macam teori anti establishment yang Saudara Alwi pakai ni.

    Ada sebab aku tak jumpa kandang alwi awal2 dulu. Alhamdulillah, dengar pengalaman pahit manis alwi bela kambing ni memang betul bagai dikata, manakan dapat sagu kalau tak dipecahkan ruyungnya.

    Tuan Feral, boleh kongsi tips2 berharga tak apa yang dapat disana. Masa datang hari tu banyak juga aku tanya tapi soalan ko mesti lain daripada aku punya. Hehe

    UMM BARAQAH RESOURCES
    http://kambinghalal.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam shbt sekuliah..mgkin ade sbb kite brdue dprtmukn dlm univesiti yg sme..ye x.prncgan Nya sape yg tahu..huhu

    Aku mule2 dtg mcm2 nk tnye tp ble dh smpi..trpesona dgn aura kmbing tu.trus lupe daa..haha..

    ReplyDelete
  3. Low input husbandry boleh mendatangkan hasil, boleh high output kalau knowledge betul dan ada disiplin. Bebaskan diri kita daripada mitos mitos yang membelenggu. Kandang tak lawa takpa, yang penting kambing sihat, mendatangkan hasil.

    Weh bila masa plak kandang aku jadi universiti ni? Letrik pun takdak, aku segan sungguh bila orang datang melawat. Tak cukup kemudahan, kurang selesa.

    Tapi aku memang kagum dengan semangat pembiak muda macam korang yang ditunjukkan. Membara, sori, menyala nyala semangat ingin tahu. Bagus, bagus. Lagi ramai geng muda macam korang, lagi cerah masa depan industri kita ni. Syabas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes btul tuan guru..yg pnting kmbing chat,ni tuan die yg chat mcm fairul.hehe..letrik xde xpe.yg pnting ilmu yg brmnfaat tue..

      Aku pun kgum dgn bro alwi nih..bleh survive dlm indstri dr zero to hero.hehe..aku skrg tdo pun trmimpi dkelilingi kmbing kt alwigoatfarm tue.haha

      Delete
    2. Mak aihh ini tahap gila kambing, nasib baik ko ni tak kahwin lagi. Mau merajuk bini, yelah dia nak kita tidur termimpi mimpikan dia bukannya kambing hahaha

      Delete
    3. xpe mse bujang ni gle kmbing..jgn dh kawen nnti.mmg tido luar la jwbnye.hehe..

      Delete
    4. Alhamdulillah sihat sebab kejar kambing. Peluh banyak keluar. Dulu masa kerja pejabat, berat naik mendadak. Seram pulak. Hehe

      UMM BARAQAH RESOURCES
      http://kambinghalal.blogspot.com

      Delete
    5. btul tu fairul..aku pun mse bljr bru 60kg skrg dh 80kg..tu blum kawen.kalu kawen kompem mkin kurus.hehe..

      joging adela skali sminggu.tupun kdg2 miss jgak..g kndg jela byk kluar peluh..kne dera dgn awang..aku jd kuli pulak.haha..

      Delete
  4. Sejak kahwin setahun Alhamdulillah dah turun lebih 10kg. Carilah isteri yang amalkan gaya hidup sihat insyaallah boleh kurus. Hehe.

    ReplyDelete