Cari disini....

Loading...

Friday, 28 September 2012

Sistem Pawah Kambing...I dont like it...

Assalamualaikum sahabat-sahabat,aku banyak mendapat pertanyaan dari pembaca blog dan rakan-rakan mahupun saudara mara untuk menyertai bidang penternakan kambing ini tapi secara tak langsung laa.Atau bahasa mudahnya sistem pawah kambing,terus terang dari lubuk hatiku yang dalam aku langsung tak berminat dengan konsep pawah sekarang.Maaf tuan-tuan yang bertanya,aku terpaksa menolak dengan baik permintaan tersebut atas beberapa faktor tertentu.

Seorang penternak kambing yang fokus kepada pembiakan dan baru nak bermula macam aku ni mana ada masa nak menjaga harta orang lain.Amanah orang tu berat sangat nak dipikul.Kalau kambing dibawah jagaan sakit,mati,hilang(sistem semi-intensif risiko tinggi tak ada pengembala) siapa nak tanggung kerugian tersebut.Dari aku pening kepala memikirkan macam mana nak gantirugi,buat syarat dalam kontrak dan sebagainya adalah lebih baik aku buat fokus pada kambing aku yang ada sekarang.Bukan senang nak jaga kambing tuan-tuan tak ada sebab aku nak ambil risiko untuk orang lain.Lagipun aku perhatikan penternak-penternak otai yang berjaya dengan fokus pembiakan tak ada yang buat sistem pawah ni.hihi..

Persoalan aku kenapa nak dimasukkan kambing orang lain ke kandang kita dan kita charge pula orang tu atas bilangan hari dan jumlah kambing.Ini macam perkhidmatan laa.Kalau under capacity kandang tersebut bermakna kambing tak cukup selaku pembiak aku sepatutnya tambah jela bilangan induk kambing sendiri.Kalau memang kambing tak cukup di kandang  tersebut bermakna mungkin penternak tersebut bukanlah seorang pembiak tapi fokus utama lebih kepada trading,beli kambing lepas tu jual,memang kambing sentiasa tak cukup dalam kandang.Masalah penternak tak ada modal nak beli kambing sendiri?Kita tahu keupayaan kita,mana yang ada bela dulu lagipun kambing cepat membiak,kidding rate tinggi 2 tahun 3 kali beranak.2 tahun bela 1 induk dah boleh dapat paling kurangla 3ekor anak,kalau 30 induk bukan ada 90ekor anak?Jadi tak ada sebab aku nak menambah kapasiti kandang yang memang akan terlebih kapasiti dengan ternakan pihak lain.betul tak?

Sekian sahaja,coretan hati aku berkenaan sistem pawah kambing pada masa sekarang.Kesimpulannya yang baik datang dari Allah yang kurang baik dari kita manusia.Renung-renungkan dan selamat beramal..:-)

2 comments:

  1. Nak senang bro ,,, heheh mcm tu lahh,, sya pun tak suka ,,,,, I DONT LIKE IT EITHER,,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak senang nak untung ka bro/sis yayatoon.haha..biarlah den bermula dari bwah..sikit2 lama2 jadi bukit ye tak..dapat hasil pun puas hati usaha dari ternakan sendiri..

      btw..yaya agrofarm ni rembau kan?cmna penternakan skrg..

      Delete