Cari disini....

Loading...

Thursday, 31 January 2013

Pejantan Biri Baru

Alhamdulillah permulaan tahun baru di anugerahkan 3ekor anak jantan biri dari 3ekor induk.Memang kadar kelahiran jantan untuk biri agak tinggi dari tahun lepas direkodkan 60:40 nisbah jantan betina.Jantan bermakna pulangan tunai lebih cepat tapi diawal penternakan den lebih mengharapkan betina tapi rezeki sudah ditetapkan syukur anak yang lahir sihat dan membesar dengan baik.

Pada minggu lepas den berjaya juga akhirnya membeli Pejantan baka Barbadoss Blackbelly dan induk dari Pak Bakar.Dekat setahun jugaklah memujuk Pak Bakar jual kambing dia kat den tapi mungkin terbuka pintu hatinya kali ni dapat jugalah merasa kehebatan darah Barbadoss Blackbelly dalam ternakan biri den (Pak Bakar kata kesian tengok dok mintak banyak kali.hehe).Den namakan Tanggang sebab kandang mak dia dekat dengan kandang den jadi harap-harap dia tak balik kandang lama.hehe..
Tanggang umur 8bulan berat 33kg..memang macho..
Karisma dah beranak 2 kali jarak kelahiran 8.5 bulan semua tunggal..
Manisha Induk dara baru beranak..
 
Ada sekor lagi anak keluar baka Barbadoss Blackbelly(BB) berkemungkinan besar baka Pejantan dari kandang asal.Dapat juga merasa anak muka BB memang terbaik lah.haha..Shah Rukh Khan(SRK) selaku pejantan di kandang den juga dah berjaya menurunkan bakanya untuk kelahiran kali ini.Memang agak besar anak yang dapat dari genetik SRK ni.Den ingat nak jual untuk sembelihan dah tapi ada juga orang berminat nak pinjam untuk buat baka.Kira power jgaklah SRK ni.Ada mendapat pertanyaan untuk belian bulu biri-biri,berapa harga pasaran sekarang ni den pun tak tahu.hehe..
Shah Rukh Khan(SRK)..panjang umur lagilah ko yerr..
 
 
p/s:Esok Awang nak pergi beli lembu Pejantan baka Brahman Cross..baikkk punyerrrr!! hehe...

 
 
 


22 comments:

  1. cerita biri biri aku tak pandai pula.

    Tanggang memang hensem. 8 bulan 33kg. Ok ok. Single birth atau twin birth?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biri lebih kurg kmbing je prof.cma lambing rate agk rendah mgkin sbb tu mortality rendah brbndg kambing..den lupa tnya Pak bakar nnti tnya smula single ke twin birth..:-)

      Delete
  2. kalau Alwi dgn kepercayaan pada baka kampung utk kambing.. untuk biri-2 pula apa?

    Adakah teori Alwigoatfarm tidak terpakai utk biri-2?

    jeng jeng...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpakai bro.hehe..cuma biri kampung@malin mmg jnis branak tunggal xmcm kambg kampung kidding rate tinggi.tp dr segi ktahanan pda parasit/pnyakit dan kelasakan mmg sama dgn kmbg kampung cuma biri2 agk tinggi tahap resilience and resistance pd cacing brbnding kambing.

      Jadi utk dptkn lambing rate tinggi cket den kna kacuk dgn baka yg prolifik mcm Barbadoss Blackbelly tula.kalu dpt induk BB pun lg cntik cma stok mmg pyah nk dpt n hrga pun bleh tahan..so pkai jer biri kcukn kmpung kacuk dgn BB..hehe

      Delete
    2. daya ketahanan penyakit bebiri mmg tinggi. Jarang kene penyakit. cuma kecacingan aje yag kene pantau selalu.pada saya la, bela kambing/bebiri nie, yang penting kita kene bermesra dengan bebiri kita tiap2 hari. kalo kita terlepas pandang, bz dengan keje lain, InsyaAllah la kambing/bebiri kita xperform (based on my xp)

      Kat tempat saya,ada penternak jual induk betina barbados/st. ines (gred A) harga dlm RM1K, pejantan plak dlm RM2K. tapi mmg berbaloi sebb bakanye besar2 n terbaik!

      Delete
    3. Kire kna jdi Teman tp mesra ka bro Naxz?hehe..tp btul mcm alwi kata kna ada master-servant relationship,mknanya kna tundukkn biri2 tu bg knal sapa tuan dia..baru dia perform mcm pekerja yg rajin bkerja msa boss dia tngoklah,kalu Boss xtngok mngulor la ape lg.hehe..

      tula bro naxz,den modal xbrape bsor.stakat induk dlm range hrga 300-500 blehla kalu lbih dri tu mmg den xbeli.beli BB 2ekor hri tupun rm20 skilo..jntn 33kg n btina 26kg dh rm1150..kalu bli kcukn kmpg dpt 3ekor induk ni.hehe..

      Delete
  3. Mmg dilemma penternak kecil cam kita nie kalo dengar ribu2 punye duit.Saya paham sebb saya pun camtu. Cdgan saya, 3 ekor tu bela elok2, pastu bila dh besar bro jual.kalo yang growth rate tinggi bleh la bro jual sebagai induk. duit yang ada bleh beli induk pejantan 100% BB. saya biasanye jual anak jantan 6 bulan dlm harga 7-900rm. kalo umur dh setahun harga dh rm1k+ :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oit induk mne bleh jual bro naxz.syg woo pnyela pyah nk cri induk skrg,kalu ada pun hrga agk tinggi..pejantan den pkai Tanggang tula BB pure tu..induk BB ada 2ekor skrg,xpela beli cket2 mne yg ade nk jual induk malin cross,slalu beli kt kmpung je murah cket,hrga bandar lain.hehe..ank jntan 6 bulan biasa brpa berat purata tu bro?

      Delete
    2. kalo anak jantan mix (bapak dorper + ibu bb/st ines) biasa berat dlm 30kg.kalo anak jantan dorper berat dekat 40kg.batch bulan 12 ada 4 ekor anak jantan yang impressive growth.umur baru nk masuk 2 bulan, berat dh lebih 15kg.

      Delete
    3. perghh..mmg impressive kalu 6blan bleh cecah 30-40kg..bro msukkn ke program feedlot ka?ada bg mknn tmbahan@dedak or lepas ragut jer?hebat ni..bro tlg bg no.telefon or FB ka..bleh den contact n gi mlawat kndang nnti..:-)

      Delete
    4. FB xde, mmg xnk buat. nk privacy skit.hehe. saya pam dedak dr start lahir sampai umur 2/3 bulan. then bagi makan napier/daun sawit. sblm umur 2 bulan saya xbagi turun tanah.takut kene cacing.tapi xsemua anak perform mcm tu,kalo growth rate normal/low,saya akan mandulkan jadikan stok aqiqah. kalo yang impressive growth je saya simpan buat baka n jual kalo ada org nak

      Delete
    5. bgus2..mcm alwi xde FB,hehe..btul alwi pun nsihat 8minggu ke atas bru lpas mragut..biasa brpa percent dr jumlah klahiran yg bleh djadikn baka bro?

      Delete
    6. Kebiasaannya 10% je bro.saya anggap 'anak baka' nie rezeki tambahan dr Allah

      Delete
  4. sekali sekala baca pasal biri-biri pun ok jugak. insya Allah, ada rezeki, nak buat biri-biri untuk bekalan aqiqah. semi intensif la, kacukan kampung. market biri-biri Indonesia memang top, kandang simple. banyak buat penggemukan. kandang ngam-ngam untuk seekor biri-biri. ada yang bagi makan jerami je. tapi masyuk.

    saya ada contact tokey biri-biri di kelantan. tak pasti ada stok lagi ke tak, jantan muda, umur 5-9 bulan. Rm350, borong. boleh contact, 0108404790

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah tu bro, agak2 baper kg tu?

      Delete
    2. Kelantan selalunya agk tinggi harga trnakan kt sana..kcuali brg sludup dr siam.hehe

      Delete
    3. Seludup dari kerajaan takpe, jangan barang curi dh le. bahaya akibatnya. tapi ada supplier dedak beras dari sana, harga pun berpatutan

      Delete
    4. pnyakit bro naxz..takut brjangkit kt kndg sndiri kalu beli..sbb tu den takut cket kalu beli trnkan dari trader/org tngah/importer ni..kna amik lngkah brjaga2..

      Delete
    5. tu kene hati2 gak, xpasal2 kita kuar modal beli ubat, keje pun bertambah

      Delete
    6. kalu utk kmbing xtaulaa..kalu lembu biasa brg Siam ada FMD,byk trjadi bwk msuk sekor hbis brjngkit 1 kawasan..nila org kata "kerana nila setitik,rosak susu sebelanga"..huhu

      Delete
  5. salam..jual lah 5 ekor biri2 kampung kat sy..boleh tak?heheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..jantan ka btina 5ekor tu?kalu jntan bleh diusahakan kalu betina agk sukarlah sbb den pun tgh cari stok induk skrg.hehe..

      lma xupdate blog Puan/Tuan KA Agrofarm..byk ka biri skrg disana?

      Delete