Cari disini....

Loading...

Sunday, 19 May 2013

100..101..

Alhamdulillah bilangan kambing dan biri2 dah mencecah angka 100 dan 101 dengan kelahiran 2 ekor anak kambing kacukan kampung.Bapak dia Robin Van Persie lah ni agaknya.Tak tengok lagi anak 2 ekor tu rupa sapa.Satu pencapaian yang kira boleh dibanggakan untuk penternak baru modal ciput cam den ni.Angka ajaib seterusnya adalah 100 ekor kambing dan 100 ekor biri,makna 200 jumlah keduanya.Jauh lagi nak mencapai tahap Alwigoatfarm ni.Sekian update kali ini..Akan datang banyak nak cerita ni pasal lawatan ke Ladang Pengganda Boer Projek Boer Nasional Pondok Tanjung,dan lawatan ke Qudri Farm di Kuala Nerang,Kedah..Tunggguuuu....:-)

26 comments:

  1. Tahniah dah capai target yg diimpikan.saya pun target 100 ekor kambing by the end of this year.taktau dpt ke tak? Harao2 dapat berjaya mcm tuan blog ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. El Cabras ni modal besar gak ni, cepat berkembang jugalah projek macam isal

      Delete
  2. Dari segi kuantiti dh dpt cuma kualiti belum lagi bro ECH.byk nk kna blajar lg.Target utama den nk ada 100ekor induk kambing dan 100 ekor induk biri.Prestasi pulak utk kmbing macam Alwigoatfarm breeding rate 1.8% ke atas.Barulah ditakrifkan sbgai brjaya,kalu skrg belum lagi la.hehe..InsyaAllah sma2 kita brusaha ke arah itu...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. saya ni penternak baru dari kuala krau. seronok baca blog2 penternak ni. jadi inspirasi utk berjaya. tp saya ni kecil2an je.
      kandang encik feral sudah ade brapa ekor total skrg

      Delete
    2. Waalaikumussalam bro Arc.den pun bru je mntrnak ni xsmpai 2tahun lg.Kualau Krau dkat area Jerantut ler ye x ke Raub xingt dh den.hehe..den bela biri2 n kambing,biri ada dlm 57ekor,kambing 55ekor..

      Delete
    3. kuala krau ni kalu ikut peta tgh2 antara temerloh n jerantut. sy br start awL thn ni. nk tanye sy ni x wat sistem lps. kr mknn bg napier atau daun pisang n pellet. nak tanye ku masa utk bg mkn sehari sekali ok kn selagi jumlah mknn cukup

      Delete
    4. owh..tgh2 antra tmrloh n jrantut.Felda ka bro?kalu Felda bolehla bt semi-intensif lpas dlm ldg sawit mcm den niha.hehe..bg mkn skali shari pun ok cma kna apstikan kperluan nutrien harian dia dpenuhi.part ni yg paling ssah utk sistem intensif.mkna dr segi kos mmg agk tinggi..

      Delete
  3. Hamba tgh pikir mcm mana nak capai average kidding rate above 2.0 kandang alwi rasanya 2.1 kan.maknanya kena ada induk yang beranak 3.susah jugak nak cari kambing kampung yg beranak 3 ni kalau tak kacuk dgn baka lain.

    InsyaAllah boleh capai target 100 ekor kambing 100 ekor biri2 (anak saya panggil bulu2).

    ReplyDelete
    Replies
    1. kidding rate hamba 2.3.

      jarang beranak 3. tapi kidding interval pendek. autonomous.

      Delete
    2. saya ada 2 ekor anak jantan dari kelahiran triplet, kacukan kampung. hehe.

      Delete
  4. branak kembar dh ckup,sbb biasanya kalu 3 susu xckup n msti ada sekor yg agk trbntut pmbsaran kes xckup susu.Breeding Rate atas 2.0% bleh dcapai skiranya kidding rate tinggi,kidding interval rendah n mortality rendah..Kidding Interval main pranan jgak sbb kmbg local cross biasanya jrak antra kelhiran sgt cepat..avrg 6-8blan.kalu Boer den prhtikn agk lmbt..byk fktor tu mmpngaruhi breeding efficiency.hehe..

    InsyaAllah bro..sma2 berusaha..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 50% kambing local cross hamba kidding interval 7 bulan ke bawah.

      Baka besar besar memang panjang kidding interval.

      Delete
    2. what more can i say..totally ohsemmm!!

      Delete
    3. prof alwi p Melaka ke, dok berhamba2 ni. haha.

      Delete
    4. Prof punya kambing 7 bulan ke bawah..ini breeding machine!!hamba ada seekor induk, hamba kira induk ni top performer kat kandang kamba.tu pun 8 bulan sekali.

      Ini lagi bakar hamba punya semangat..oh kambing.

      Delete
    5. iya drah kmpung mmg kidding interval rndah.tp bnda ni xleh nmpk kalu xbt rekod.kalu bt rekod brula nmpk yg mna cpat branak,ank brapa ekor,anak mati..kat ctu brula bleh nilai prestasi induk n kndang..tp tula kbnykn pntrnak xbt rekod ni..hehe

      Delete
  5. Tahniah isal,pencapaian yg sgt membnggakan.nk dpat kidding rate tinggi tu nk kena jga induk dgn cara ape ye.nk bg brnak kembar tu plk mcm mna.

    ReplyDelete
  6. bestnya dpt jejak 100. saya nak maintain 20 ekor pun tak dapat2 lagi. banyak mati. huhu. passion adik & saya tak sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.sbb tu den sarankn ust.don jgn fokus bnda lain skrg.Mudahkn kerja adik tu,pkai ubat kimia dlu skrg,fokus pd produktiviti kmbg cth,breeding rate,penyakit,makanan..tmbah dedak cket slain lpas ragut..kna ada strategi awal2 ni.hehe

      Delete
    2. dedak memang bagi, meragut yang tak cukup. kambing2 tu dah malas nak berjalan, hampeh betul. haha

      sekarang fokus pada pemulihan kambing, kebersihan kandang & tanam rumput. breeding rate, kalo kira, menyayat hati je. hahaha.

      harap2 rumput menjadi, rumput napier hitam dengan napier pandan. gandakan makanan, gandakan nutrient yang boleh kambing dapat. balik raya nanti, counter attack.

      Delete
    3. xpa2,biasala tu prmulaan utk seorg pntrnak bkn mudah,kalu mudah dh rmai dh jd pntrnak yg brjya..bak kata sifu..disiplin kna kuat,kalu tuan xdisplin kmbing apetah lg.like father like son la.haha..

      rmput tu kna ingt skdr mknn tmbhan okla,xleh jdikn mknn utama..indigofera tu ssuai sbb jnis dedaun n tannin pun tnggi rsanya tu.hehe..slmt brusaha ust.don..

      Delete
  7. Alhamdulillah..100ekor wah! Malunya..saya baru cecah 11ekor..bukan salah taip tu memang sebelas hehe..pun xdan nak maintain. Tahun ni dpt anak baru 6ekor dr 3 ibu..itupun sekor dah mati sbb batu karang..addeh nangis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa nk malu sis suesephia..den pun start dgn 13ekor kmbg kmpg jer.org ade modal bleh start dgn 50ekor,mlah 100ekor skalipun tp jnis org modal kcik mcm den start jela slow2 dan ada hikmahnya brmula dgn jmlah kcil.Sbb byk kta bleh blajar ttg kmbing ni baik dr sgi pnyakit,mknn,pnjgaan dll.ok sgt dh tu 3ibu dpt 6anak kira kidding rate ok tu.cma biasala pntrnk bru kmatian ank tu biasa.tp mknanya induk kmbg tu dh ok..cma pnjgaan anak prlu dtngkatkn.hehe..slamt brjya dne ucapkan..:-)

      Delete