Cari disini....

Loading...

Sunday, 12 May 2013

Tambah stok induk biri-biri

Assalamualaikum dan selamat menyambut Bulan Rejab 1434 Hijriah.Sekejap sungguh masa berlalu pejam celik,pejam celik dah Rejab pastu Sya'aban dan Ramadhan.Jadi sama-sama lah menggunakan masa yang diberikan dengan sebaik mungkin,InsyaAllah akan menjadi bekalan di dunia dan akhirat.Melihatkan situasi semasa dan keluhan dari pengimport kambing dari Australia dan Indonesia maka bolehlah den simpulkan apa yang dijangkakan telah berlaku sekarang.Faktor tukaran matawang(samada Ringgit lemah atau Australian Dollar kuat),prosedur import yang semakin ketat,kos transport semakin tinggi telah mengakibatkan harga kambing dan biri import semakin mahal.Ini diburukkan lagi dengan desakan NGO di Australia yang mendesak kerajaan untuk menghentikan eksport ternakan hidup untuk sembelihan dinegara luar atas faktor layanan agak teruk ke atas haiwan tersebut dan sembelihan ketika haiwan masih sedar yang dikatakan kejam.Inilah masanya untuk meningkatkan pengeluaran tempatan dan menaikkan kembali industri penternakan kepada tahap sara diri negara.

Setelah puas mencari induk biri yang sesuai dengan harga dan kualiti akhirnya berjaya juga membeli 10 ekor induk biri dari sahabat penternak di Linggi,Negeri Sembilan.Den lebih prefer beli induk secara terus dengan penternak daripada dengan orang tengah@trader.Ini penting untuk memastikan kesihatan biri dan harga pun murah sikit dari trader.hehe.Dengan pertambahan 10 ekor ni jadi biri-biri den dah mencapai jumlah 44ekor dengan 28 ekor  induk.Target tahun ni 30 ekor sahaja tapi kalau ada modal lebih mungkin nak tambah induk sampai 50ekor,jadi 22ekor lagi dalam sasaran.

Baka yang dibeli kali ini adalah Malin cross,cross apa den tak tahulah sebab terlalu banyak baka pejantan dan induk yang digunakan di kandang bro Hassan kita ni.Santa Ines ada,Siamese Long Tail(SLT) ada,Barbadoss Blackbelly ada jadi anggap jela Malin cross.hehe.Harga yang ditawarkan pun oklah,RM380 sekor induk dan memang ada 10ekor induk sahaja nak dijual,kalau ada 20ekor pun den sapu je semua ni.Tapi rezeki 10ekor je,kira ok dah tu memang susah nak cari penternak nak jual induk biri buat masa sekarang.Pat pat nye,sapa cepat dia punyaa..

Biri dalam kandang bro Hassan ada dalam 60-70 ekor
pilih-pilih..
yang tanda biru tula yang nak dijual..hehe


Awang pula tengah sibuk pasang pagar kawat yang telah setahun berada dalam stor,semangat baru naik agaknya lepas lawatan JPV itu hari.haha..tapi tak mencukupi pulak dah.Kena tambah lagi 5-6 gulung lagi baru cukup pagar sekitar kandang dalam 5ekar luas.Lepas tu bolehlah letak jaring hitam dan lepas kambing dan biri main kawasan tu.Tapi dengan jumlah kambing dan biri sekitar 100ekor memang tak cukuplah kawasan 5ekar memang kena lepas meragut diluar juga.Cuma sekadar tempat beriadah je 5ekar ni..:-)
tiang ni pun dah setahun terpacak..kawat je tak pasang-pasang..







7 comments:

  1. ko ni asyik beli je..bila nak jual? hehe
    380 murah gak ..murah dari jantan pedaging?

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli tmbah stok induk,ssah tol nk dpt area cni..suma xnak jual induk skrg.haha..jualn akikah biri start tahun ni.adelah 5-6ekor yg ckup umur.Bt masa skrg org area cni prefer kambing,biri ni 2nd choice la.tp xpa kalu xda kmbg nnti biri laku laa.haha..380 induk dara bro zaki.bolehlaa bt tmbg stok..

      Delete
  2. ko punya funding memang cemerlanglah isal, ado ajo projek baru dan expansion

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk kata byk tu xdela.blehla cket2 prof.alwi.tgh all out ni tmbah stok,share dgn Ilias(abg den) tu.Awang bhgian pelaksana la.hehe..

      Delete
  3. tahun depan bertambah blh jualnya bro Isal..
    mmg mantop bro isal ni,kambinig,biri2,lembu..hahahaha
    Macam2 ado...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah bro aqil..rejeki dmurahkan tp biasola xsmudah dsngka byak gak mati, hilang kna gigit anjig dll..smoga dprmudahkan urusn kita..:-)

      Delete