Cari disini....

Loading...

Thursday, 22 March 2012

Kambing di Kandang aku..


sobahun khair...wpun bru smggu xupdate blog rse mcm brthun lmenye.maybe aku dh msuk glongn blog addict.huhu..mngu ni agk bz brkursus bg mningktkn prestasi syrikat.smpai ble nk mkn gaji nih xtaula.kne set target bg mmotivasikn dri utk mncpai ssuatu dlm bdang pntrnakan nih..nk mncpai jmlah trnakan sperti sdr.alwi tp dlm tmpoh mase yg lbih sngkat.haha..rasenye bleh berkat tnjuk ajar sifu alwi yg mmg xkdkut ilmu(jek cket spya ilmu lg mdah dpt)haha..

bil kmbing smasa di kndg aku stkat nih adelha 35 ekor,anak boer yg aku beli hr tu 14 ekor dh tnggl 6ekor..8ekor dh mngadap tuhan.aku rmalkn dr sgi prtmbhan berat bdan mngkin 4ekor akn survive..satu pngjaran yg amat brmkne bg aku n awang.haha..faktor seperti kmbing brmasalah di kndang asal,persekitaran kurg sesuai n kepadatan kndang aku mgkin faktor kpda kepupusan boer nih..jd aku nk tgok prestasi anak boer yg msih tnggal..adekah ok or not ok@k.o...

proses update kndang juga msih brjln dgn kdar agk sepoi2 bhasa dsbbkn kayu 1'x2' lmbat siap..so knela tnggu dkt 2mngggu lpas tempah..n sperti biase keje2 buat kndang dserahkn bulat2 kpd awang bg mngurgkn kos.cume kali ini bntuan pakar dr Uncle Mat Ikan dpt disewa tnpa byran.Blik mnggu lpas pun pagi petang keje aku mngangkat kayu tu..perghh mau nk trcbut tlang bahu aku mmikul kayu tu..last2 xhbis jgak angkt jd pndai2 la mu setelkn awang ye..

btw aku prhatikn awang dh mkin pndai mnjge mkn minum n ksihatn kmbing2 nih..stelah mlihat gmbr sdr alwi mmberi daun pisang n liar kpd kmbing2 bliau,maka awang trut sme mncari daun2 liar utk kmbing2 tu..daun jambu,daun pisang,daun apetah aku pun xtau..jgn beracun udahle..kiok kmbing tu nnti..bro alwi jga ade mmberikn data2 kndg bliau sbgi rjukn utk aku mmbuat rekod data aku sndri..jd dgn tnpa mmbuang msa aku p beli timbang utk mrekod brat anak kmbing stelah 3bulan.purata dlm 5kilo..ade 9ekor sumenye..letih jgak kje mnimbang ni rupenye ingtkn sonang..
smntre ibu2 kluar mragut..kau mknla daun jambu tue..
aksi mmnjat pkok..time ni anak ikut skali..
makanla puas2..jgn men jauh2 sdah..

pejantan aku..feral kacuk kmpung..kebal die nih..
awang tekun mngetuk..yg dbwh tu sbuk mngacau..


kos y\kseluruhan kndg 20x16 nih stakat ni RM2k..bajet dlm Rm550 utk belian atap kilang..okla tue bkannye bajet 2-3juta punye bisnes..kite start dr zero n modal kecik..yg pnting hands on..brula bleh jimat n untung dmaksimakan.haha..



15 comments:

  1. Biasanya orang banyak duit ni akan lebih berisiko buat kesilapan. Sebabnya main redah je. Pelaburan biar padan dengan risiko diambil, banyak teladan yang boleh dipelajari dari penternak yang sudah berputus asa.

    ReplyDelete
  2. Haha.sdr fairul aku bkannye byk duit.beli mne yg mmpu je.tupun cket2 ade duit beli,xde dok diam2 je.haha...tula ksilapan bsar mse beli boer tu tgh xcited.ingtkn bela kmbing ni mcm lembu.rupenye lg leceh.sbab aku beli kmbing 13ekor baka kcuk kmpung sume ok jeh.bela boer nih mmg agk mncbar bg pntrnak baru cam aku..tp bgus jgak byk bleh bljar tntg pnyakit2 nih..

    ReplyDelete
  3. Bela baka eksotik memang mencabar bagi pembiak baru. Kalau nak beli kambing, cari yang dah cerai susu, kurang2 umur 5 bulan. Lebih stabil. Proses cerai susu umur 3 - 4 bulan memang tempoh PALING STRESS bagi kambing. Macam mak yang kehilangan anak atau anak hilang mak. Risiko tinggi sangat kalau kita beli kambing yang macam ini.

    Murah betul buat kandang. Buat sendiri yek.. memang jimat. Aku tak reti bertukang so terpaksalah upah tukang.

    Sememangnya possible untuk banyakkan kambing lebih lebih lebih cepat dari aku, pasal aku banyak banyak banyak sangat buat silap dulu. Good luck and God speed!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula beli yg trlalu muda sgt.yg agk brusia dlm5-6 bln mmg bleh survive.yg kecik sume out..kndg tu besela alwi,gne kpakaran yg ade.advntge aku awang mmg super human cket.dlm shari jdual die mmg full..g ptong buah sawit,loading sawit,bg mkn kmbing,tgok lembu,buat kndang.perghh...kalu aku kait swit sbjik pun dh surrnder.haha..kalu xde die mmg aku xbt projek trnakan nih..

      Aku trget 30ekor induk btine tahun ni kne ade.stkat ni 15je..nk cri lg 15lg.tgok kmmpuanla.hehe...

      Delete
  4. tahniah dengan pembinaan kandang baru.. semoga berjaya bro....bermula sikit2.. lame2 jadi bukit...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah bro rahman(tol ke)..berkat tnjuk ajar otai2 lme yg sudi brkongsi ilmu blehla aku mnapak dlm industri nih.sme2 la kite mramaikn jemaah kmbing nih.kongsi2 mklumat n pnglman..nk kongsi duit mmg xde.haha..

      Delete
  5. Salam. bro, tertarik dengan feral kacuk kampung. beli atau kacukan sendiri? kalau kacuk sendiri, berapa anggaran berat dia masa umur 4 bulan? sebab saya pun nak try kacuk feral dengan betina kampung saya. kalo berat cun, ada potensi la projek kambing muda saya. stylo abis la feral kk bro ni. ni entry saya pasal feral saya, Black. http://projekkambingmuda.blogspot.com/2012/08/pejantan-feral-untuk-projek-kambing.html jemput2 la singgah. kalo ada ilmu pasal feral kacukan ni, mohon share. terima kasih bro, untuk gambar feral kk yang cool tu, satu-satunya di dunia online ni kot. hehe. pape pun, majulah projek ternakan kambing bumiputera. tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam bro Don.pminat The GOdfather ke gne Don ni.haha..bro Feral kacukn kmpung tu nme Robert aku beli mse umur 1tahun lebih.Bapak dia Feral ori dri Australia@Aussie berat dlm 60kg-70kg.Tapi Feral ni dibawa msuk bkan utk pembiakn bro,khas utk sembelihan.Jadi average brat dlm 30-40kg jantn sembelihn dia.Kalau tanye aku mmg xsesuai bt baka.Baik bro amik kmbing kcukn kmpung yg besar utk baka,Feral tak sesuai rasanya.Aku dlm proses ganti Pejantan dgn yg baru Robert tu aku nk jual utk sembelihan@akikah..aku beli RObert pun sbb mase tu pejantan saiz besar tak de kt kmpung aku,so belasah jela.haha..umur dia dh 2tahun berat dlm 40kg skrg.Tapi mmg ada ketahahan pd penyakit tropika sbb mak dia kacukn kampung bapak dia Feral.aku sarankan bro amik pejantan Boer@kacukn Boer sbb bro nk jual kmbg muda.Feral kecil bro..ibu ok dah tu kampung or kacukn kampung..biar ada darah kampung..

      Delete
    2. hahaha. peminat la gak. owh... itu macam ka. ingat dari kandang bro sendiri. pejantan boer tu memang ada dalam senarai projek. buat masa ni belum lagi, sebab ingat, alang2 nak beli boer, nak beli yang fullblood xpun purebreed, peruntukan belum ada lagi untuk tu. ibu yang ada dikandang pun ada yang besar. nak upgrade betina dulu ngan feral ni, then generasi ke 2, kacuk plak ngan boer. sebab tu dalam entry saya kata fasa 1. hehe. projek kambing muda, koman2 pun lagi 2 tahun baru boleh jalan sebab kerja di sarawak. nak dapat transfer tu susah. dah dapat transfer baru betul-betul tumpu projek kambing muda.

      yang betina hasil kacukan feral, akan dikahwinkan dengan boer. yang jantan akan dijual, untuk akikah ke, tak pun buat pakej ternakan kambing kacuk.

      Delete
    3. owh ok2.cantek dah plan tu.samela cam aku.aku nye kira baru msuk fasa 2,tp dsbabkan terlalu ghairah dan tak sabar menunggu aku ambil jln mudah beli betina dara dari Alwigoatfarm.haha..btul tu bro,sbb induk kampung memang kecil,dalam 20-25kg je rasenya jadi kalau Pejantan 40-50kg okla.kalau besar sgt takut anak terlalu besar payah nak beranak.anak mati,ibu pun boleh mati jgak.Jadi ok dah plan bro tu cuma Pejantan Feral bro mcm kecik je.takut anak kecik.kalu boleh cari yg besar cket.baka apa pun tak pe sebab induk kampung..

      Delete
    4. kena ada plan, kalau main terjun je, kambing entah ke mana, tuan ternganga. yeke? mau kena tunggu second round plak. saya pun ada juga dara di kandang saya tu. harap2 anak first betina la. haha.

      yang saya punya tu lebih 50kg kot, dalam gambar nampak kecik, tapi dalam kandang, dia paling berisi. yang lain bulu je tebal. RM750 si Black tu. tapi ok la, buat permulaan. biar dia bermaharajalela dulu di kandang tu.

      induk memang akan sentiasa kampung atau kacukan kampung. pejantan je belum dapat yang betul-betul sesuai. kena p maha dulu kot. haha. kalau dapat hasilkan kambing macam Kiko New Zealand ok gak. dia kacukkan pejantan baka susu dengan betina feral New Zealand. besar juga.

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. bro, saya pinjam gambar pejantan gagah tu ye. dalam entry Black gak, tapi ni fast link. klik sini je, Black terima kasih. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amek jela gambar tu.nak jual dah raya haji nnti Robert tu.hehe..

      Delete