Cari disini....

Loading...

Sunday, 4 March 2012

Penyakit Kambing-Anak Mati Lepas Lahir

salam..siri terjah dhentikn buek smntaro wktu bg mmberi ruang kpd mslh yg kiro d tahap kronik d Kandang sekitar Keratong 2..wpun ado dua kndang mnanti utk dmasukkan dlm siri terjah..yg lebih penting harus di utamakan..

maslah anak kmbing yg baru lahir mti semakin menular dskitar tmpat aku nih..kmbing d kndg aku ade sekor dh mati(anak slps lahir n ibunye 2mnggu kmudian)..aku ingtkn mslh ini brlaku d kndg aku je.tp bile d ricky2 rupenye hmpir smua mnghadapi mlsh yg sma..kndg mat kedah(5ekor ibu),mat ikan(3 ekor ibu),pul(ad brlaku jmlh xpasti)..ksemua ibu hidup cuma anaknya mati...kbnyakan ibu telah pernah beranak(bukan ibu muda)..

hmpir smue kndg yg trlibat mngamalkn sistem ternakan semi intensif(mknn utama pelepah sawit),kambingkampung atau kacukan kmpung,kmbing xdiasingkn mngkut umur n jantina(campur skali je)..jadi mslah ini amatla mnganggu konsentrasi rkan2 pntrnak..apekah puncnya?bgaimanakah menghadapi mslh ini?mnta tlong otai2 tlong jelaskan..wa pening sudaaaa..


14 comments:

  1. bro cuba dapatkan facobsang. sesuai untuk anak2 kambing. sy cuba nie, alhamdulillah. kematian anak kambing nie selesai.

    ReplyDelete
  2. bro melaka,tq ats cadangan yg diberikan..tp fercobsang bkan ke utk kmbing kurus dn kurang selera makan..mslh disini adlh anak kmbing yg baru lahir terus mati..kluar2 dah mati..mgkin pnjelasan aku kurg tepat.maaf bro.huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti aku jelaskan kenapa dan cara mengatasi, cuma buat sementara ni aku satu famili demam, tak larat nak fikir banyak.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. mungkin virus rasa2 nya lah...ini hukum semelih dan makan..
    cuba check darah...taku berjangkit dgn ibu yg lain..

    ReplyDelete
  4. dsbbkn bro alwi@sifu aku dmam..maka aku trpksela call die.haha..sory bro..punca dinyatakan adlh LiverFluke(cacing hati)..ubat yg disrankan adlh Albendazole or Levamisole..ubat cacing biase like ivermectin xbrkesan ke ats cacing jenis ini..nnti aku bt entry khas mngenai liver fluke ini.hehe..

    Bro Ree..aku ade call n sms hr tue..ingt nk g mlawat n beli biri2 bro..tp xdjwb.blog pun lme dh xupdate..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam bro...sory2 tak jawab call...mungkin tgh busy itu hari....blog mmg mls nak update..hhehehe...kalo nak jual besar-besaran je baru update...kalo free dtglah..tapi kene call dulu...takut takde kat kandang...

      Yang menaip ni azly...slalu takde kat kandang...keje luar...yang selalu mengadap kambing tu azree...saya tukang market je(guna name azree)...nanti bro call la brader saya azree tu ye...call saya mmg tak dapat sebab saya kat Batam..hehe

      Delete
    2. patutlaa..ok bro azly.ape2 hal nnti aku contact la bro azree tue..bkan jauh pun Palong tue..jln kaki bleh smpai.haha..

      Delete
  5. Assalamu'alaikum Wrmbth,
    Ada kemungkinan tak berlaku sumbang mahram untuk kambing yang baru lahir tu. Kambing kes ni memang lemah dan ada kemungkinan mati awal. Hehe.

    Pertama kali dengar liver fluke ni. Meh2 kongsi apa kebendenya tu.

    Alahu Yashfik (Semoga Allah menyembuhkan mu). Baru terdengar di sarawak ada kes penyakit kuku dan mulut. Hati2 semua buat langkah pencegahan

    UMM BARAQAH RESOURCES
    http://kambinghalal.blogspot.com
    http://hargalembukorban2011.blogspot.com
    http://hargakambingboer.blogspot.com
    http://what-is-aqiqah.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sumbg mahram yer.nk kne call JAIP nih.haha.rate2 sume pntrnak tukar pejantan slps 2tahun.jd kmngkinan mgkin ade tp tipisla..

      Sorry bro,ptutnye sifu aku@bro alwi explain bab liverfluke nih,kang kalu aku xplain dgn aku2 ke laut perginye.serah pd yg pakar..

      FMD nih bhye kt lembu.hjung thun lpas kne attack dh area nih.tp Alhamdulillah brjye dubati..

      Delete
  6. Assalamualaikumm tuan,

    Liver fluke ni apa kesan dan juga macam mana nak kenal pasti kambing kena liverfluke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam TUan Fairul,

      Xprasan komen yg nih..ptutnye blog kne ade notification mcm FB sng kalu ade org komen kite alert..huhu

      Liverfluke ni kalu tnye alwi mmg lg pjg lebar jwpannye..lgpun die yg alert psl liverfluke ni sbb die gune sistem semi intensif.so kalu tnye kbnykn pntrnak yg pki sistem intensif mmg xtau..

      sbb die mnyerg fungsi hati so kbnykan kesan mmg xnmpk xcra fizikal kcuali mgkin bottle jaw(bengkak bwh dagu)..itu ksan yg pling clear la..lain2 kesan adlh pngurngan berat bdan,kdar klahiran rendah(anak mati,mcm aku alami)..

      aku dh beli ubat sperti yg dsyorkn oleh alwi..iaitu albendazole lupe nme ubat tu..bru beli mmgu lpas.hehe

      Delete
  7. Apa kesannya setelah guna ubat tu?ok ker x??ada perubahan x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kurang pengetahuan masa mula bela kambing bro Rizal.masih amatur lg.hehe..tp skrg Alhamdulillah dptlah dikurangkn kdar kmatian anak..den xlpas dh anak mragut bwh umur 3bulan.bg dia btul2 fit dan kuat bru dlepas mragut dgn ibu..barulah nmpk cket kdar tumbesaran dan survivaliti anak2 kambing ni..brulah brsmgt balik mnternak.hehe...

      Delete